e b e r h a r d

Det stora könsexperimentet

AV DAVID EBERHARD

 • Språk: Svenska
 • ISBN: 9789188429766
 • Upplaga: 1
 • Utgiven: 09/2018
 • Förlag: Bladh by Bladh
 • Antal sidor: 247

En bok om jämställdhet och varför man inte tar hänsyn till biologi när man diskuterar frågan. Jämställdhet i utfall är inte samma sak som att alla ska ha samma möjligheter. Hur kommer det sig att den viktiga jämställdhetsfrågan kidnappats av extremister som inte tycks kunna skilja på orsak och korrelation? vad har postmodernismen för roll i utvecklingen med sitt budskap om att det inte finns någon sanning utan bara flera olika “sanningar”. Och hur kommer det sig att en bok som helt förkastar att testosteron har någonting med könet att göra – tvärtemot all vetenskap – kan vinna priset som bästa populärvetenskapliga bok från den ansedda Royal Society 2018?

Med tio regler för hur man borde förhålla sig till vetenskap och utveckling hade detta kunnat förhindras och istället för dagens kvoteringshysteri och jämställdhetsintegrering kunde vi uppnå verklig jämställdhet.

Köp boken E-bok Ljudbok

Hur barnen tog makten borde vara obligatorisk läsning för alla som i sina verksamheter sysslar med barn; ja, för den delen, för alla som kan läsa!

- Christopher Gillberg professor i Barn- & Ungdomspsykiatri, Gillbergcentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Enligt mig så borde de öppna varje riksdagsmöte med högläsning ur någon av David Eberhards böcker.

- Paolo Roberto

Jag som fyrabarnsmamma använder David Eberhards böcker som en Bibel.

- Magdalena Graaf

Hur barnen tog makten

AV DAVID EBERHARD

 • Språk: Svenska
 • ISBN: 9789175790114
 • Upplaga: 1
 • Utgiven: 07/2014
 • Förlag: Pocketförlaget
 • Antal sidor: 254

Har du barn, väntar barn eller jobbar med barn? Då är detta boken för dig!

Vår oro för hur vi ska uppfostra våra barn har kanske aldrig varit större än idag. Experterna ger alla olika råd och idealen vi bär med oss påminner om de som syns i TV-programmet Solsida.

Samtidigt som vi inte får säga emot barnen eller tillrättavisa dem så varnar vi dem för allt. Den överbeskyddande föräldern har kommit att bli idealet. Inte konstigt eftersom experter berättar för oss hur sköra barnen är. Men barn är tåliga varelser. De är gjorda för att överleva vedermödor som vida överstiger dem som de kommer att utsatta för i dagens samhälle.

Så ta det lugnt. Genom att ignorera de flesta så kallade experter blir ni förmodligen både lugnare och tryggare i er roll som vuxna. Och genom att följa en del råd om vad man faktiskt vet kan barnuppfostring bli mycket mindre ångestfylld.

Hur barnen tog makten handlar om hur vi kommit att uppfostra barn. Om man ens får göra det. Hur kommer vi hamna i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord?

Köp boken E-bok

NORMALT?

AV DAVID EBERHARD

 • Språk: Svenska
 • ISBN: 9789186675486
 • Upplaga: 1
 • Utgiven: 01/2012
 • Förlag: Pocketförlaget
 • Antal sidor: 315

Boken ”Normalt?” är en psykiatrilärobok för precis alla. Den beskriver hur man arbetar inom psykiatrin och vilka diagnoser olika personer kan lida av. Den problematiserar också var gränsen mellan friskt och sjukt går. Många förändringar har gjort att man kunnat minska självmordsfrekvensen till nästan hälften. En uppgift som inte är särskilt välkänd i media. På det hela taget har det alltså skett en revolution inom psykiatrin, varför människors lidande sannolikt borde vara långt mindre idag än förr.

Dock finns det en hel del problem. Människors psykiska ohälsa tycks ändå inte minska. De allvarligaste tillstånden är färre men desto fler har problem av mildare slag. Problem som de inte kan hantera utan professionell inblandning. Vi riskerar att ”psykiatrisera” normala motgångar. I kombination med en överdiagnostik skapar vi mer problem.

Man kan i media få intryck att morden ökar och att det beror på galningar på stan. Detta stämmer emellertid inte alls. Sannolikheten att man ska bli mördad av en okänd psykotisk galning är närmast totalt obefintlig. Det är inget reellt samhällsproblem.

Psykiatrin står inför stora utmaningar och många saker borde kunna fungera mycket bättre än idag. Det har dock mycket litet att göra med ”farliga psykotiska massmördare på stan”. För att förstå var utmaningarna ligger och hur man kan minska lidandet för många människor måste man kunna mer psykiatri. Därför bör alla läsa ”Normalt?”. Det är en underhållande och lättläst psykiatrilärobok för Sveriges 10 miljoner psykiatriker. De flesta av oss är nämligen intresserade av det mänskliga psyket och vad som kan gå fel. Om man ska kunna argumentera för sin sak bör man dock kunna skilja på vad som är friskt och sjukt. Och vad som är fakta och myt.Svenska

Köp boken E-bok

Ingen tar skit i de lättkränktas land

AV DAVID EBERHARD

 • Språk: Svenska
 • ISBN: 9789172321847
 • Utgiven: 03/2010
 • Förlag: Månpocket
 • Antal sidor: 237

Trots att vi lever i ett av världens överlägset mest rättvisa och jämställda länder tror vi oss vara utsatt för allehanda oförrätter. Och varje ny innovation vi får ta del av inlemmas snabbt i det vi anser vara våra rättigheter. Detta gäller såväl materiella ting som mer diffusa privilegier.

Det moderna samhället har gjort oss oförmögna att ta var på oss själva. Vi kan inte bara protestera utan har myndigheter som ska ta tillvara våra privata intressen när vi blir arga. Civilisationen accepterar inte att vi handlar alltför aggressivt. Samtidigt har staten blivit så avlägsen och därmed svåråtkomlig varför vi känner oss oväsentliga.  Och det i sin tur gör oss kränkta.

I en obegriplig värld har vi blivit beroende av att staten tar hand om oss. En värld som blir ännu mer obegriplig av att staten tar hand om oss. En stat som influeras av en falsk snällhet som egentligen handlar om kravlöshet. En snällhet som värnar om den som inte bryr sig, men som samtidigt inte överlåter något ansvar till den enskilde utan lägger sig i saker som människor borde klara själva.

Nyare teorier säger oss också att män och kvinnor i grunden är helt lika. Och när vi då stöter på de uppenbara faktiska skillnaderna blir vi kränkta.  Men inte bara män och kvinnor ska vara samma. Alla betraktas vara lika och de skillnader vi ser i det verkliga livet säger till oss att livet är orättvist. Alltså måste det vara fel på verkligheten. I boken ”I trygghetsnarkomanernas land beskrev jag hur befolkningen i världens tryggaste och säkraste land blir rädda för alltmer saker. ”Ingen tar ingen skit” beskriver hur vi alla i världens mest rättvisa land känner oss allt mer förfördelade.

Köp boken

Det är en nyttig och omtumlande bok. Läs den!

- Kvällsposten

David Eberhard is my man.

- Linda Skugge

I trygghetsnarkomanernas land

AV DAVID EBERHARD

 • Språk: Svenska
 • ISBN: 9789172320826
 • Upplaga: 1
 • Utgiven: 07/2007
 • Förlag: Månpocket
 • Antal sidor: 315

Sverige är förmodligen ett av världens genom alla tider absolut tryggaste och säkraste land.  För att inte säga det allra säkraste. Trots det regleras risker som aldrig förut. Problemet med det är att vi lever enligt devisen att ”bara vi skyddar oss mot allting, så kommer vi sannolikt inte att dö”. Men dödligheten är trots allt hundra procent och om vi bara lever för att skydda oss från allt, så riskerar vi att leva lite mindre.

Vad är egentligen farligt? Om man går tillbaka tio eller femton år i tiden ansåg knappast den stora massan att det var ett riskbeteende att cykla utan cykelhjälm. Idag är du en dålig förälder om du låter dina barn göra det. Men är det verkligen så oerhört mycket farligare att cykla idag? Antalet skadade och döda i trafiken har ju snarast minskat.

Livsmedelsverket, trafikverket och andra myndigheter lägger ner enorma summor på att vaddera våra liv. Pengar som man kan ifrågasätta huruvida de gör nytta.

Sverige är ett av de länder i världen där man arbetar minst. Jämför man med tidigare generationer arbetar vi väsentligen mindre, har mindre monotona arbeten och längre semester. Vi borde må bättre.

Men känslan av trygghet är subjektiv. Den har ingenting med hur tryggt och säkert det objektivt är. Alltså skapar vi trygghetsnarkomaner som söker den vadderade tillvaron. Detta understöds av att staten inte lär oss att utmana ens små faror där inga andra än vi själva riskerar att skadas eller lida.

Boken beskriver hur trygghetsnarkomanin i befolkningen leder till att hela staten drabbas av panik – ett nationellt paniksyndrom.

Köp boken

Allt är farligt. Cirkulera!

AV DAVID EBERHARD

 • Språk: Svenska
 • ISBN: 9789197220286
 • Upplaga: 1
 • Utgiven: 11/2013
 • Förlag: Mummelförlaget
 • Antal sidor: 122

En liten underfundig bok med mina tweets och dikter. Den handlar om rättvisa, folkbildning och dessutom ingår ett flertal krönikor om allt möjligt. Jag har skrivit dikter i hela mitt liv. Att våga ge ut dem är för mig större än alla tidigare böcker. Men de är förstås dolda i allt möjligt. En bok med klokskap och klurigheter. Och en kärleksdikt som inledning…

Köp boken E-bok