e b e r h a r d

Riddar Attila och de svaga kvinnorna

09 November

Jag har under hösten fortsatt att spela in flera avsnitt av podden “Hälsa för ohälsosamma”. Jag har bland annat haft mycket intressanta samtal med Stefan Einhorn, Anders Hansen och Maria Borelius. Det mest lyssnade avsnittet är fortfarande samtalet med Fredrik Nyström som sågade allt vi tror vi vet om hälsa. Han var tillbaka i en livepodd där han skulle debatterat med Anders Hansen som dock inte kom.

Jag har också varit med i “Hur Kan Vi Live” med Navid Modiri. Tyvärr hittar jag inte länken till debatten men har dock hört av andra att den ska gå att finna. Jag hade där ett samtal om feminism med Attila Youldas och Elin Sundin som ledde till att sagde Attila skrev en krönika om hur hånfulla alla var mot honom. Han tyckte från scenen att det var olämpligt att män kunde sänka sig till att diskutera hur kvinnor är och fann det kränkande att föreslå att det finns en kvinnlig motsvarighet till begreppet “toxisk manlighet”. Det måste kännas skönt för alla kvinnor att de har en sådan riddarfigur som kommer och undsätter dem mot obehagliga drakar som hävdar att vi lever i ett jämställt land och att kvinnor faktiskt kan klara sig själva som vuxna människor.

Den fantastiska fotografen Niklas Palmklint tog under “Hur kan vi Live” några väldigt artistiska bilder på mig. Ni kan se dem själva i texten.

Jag har också varit med i “Champagne med Henrik” vilket var ett mycket intressant samtal om allt möjligt och så skriver jag ju mina krönikor i Fokus. Prenumerera gärna. Det är en kvalitetstidskrift och även om inte jag skriver ofta så får man förmånen att läsa, i mitt tycke, Sveriges bästa skribent Johan Hakelius i varje nummer. Jag hade också ett fint samtal i “Socionompodden” under hösten och det är väl värt att lyssna på.

Jag har också varit i blåsväder eftersom jag under 2018 blev intervjuad i en dokumentär om min bok “Det stora Könsexperimentet” från några som kallar sig Palaestra Media och som är utpekade som yttersta högern. Jag står självklart för det jag säger i filmen, men bad dem att klippa bort mig eftersom de inte hade varit ärliga mot mig med vilka de var. Det ville inte göra det. Möjligen var detta fånigt av mig, men tyvärr är guilt by association ett högst reellt problem för sakliga debattörer. Jag vill dock påtala att jag i grunden inte har några problem med att bli intervjuad av någon. Jag har varit med i dokumentärer från alla möjliga politiska fraktioner, bland annat Vice som har den totalt motsatta politiska hemvisten till palaestra. Min irritation och varför jag ville bli bortklippt handlade om att jag inte gavs chansen att kunna värja mig mot kritik, när jag inte fick veta vad jag ingick i. Jag har inte sett dokumentären, men vad jag förstår har man inte felciterat mig eller tagit det jag sagt ur sitt sammanhang varför saken för min del är utagerad.

Jag har dessutom fått mycket kritik för en gammal bokrecension jag skrev under den mest hysteriska tiden runt de apatiska barnen. Jag var vid tillfälle positiv till Gellert Tamas bok “De apatiska”. Anledningen till det berodde på att jag vid tillfälle arbetade som chef för omhändertagandet av föräldrarna till de apatiska barnen. Jag tar upp frågan i “Champagne med Henrik”. Möjligen var jag vid tillfälle naiv, men jag vet också att alla som arbetade med dessa barn var närvarande i familjerna större delen av deras vakna dygn varför misstanken om genomgående simulering tycktes minst sagt svår att genomföra. I synnerhet på de vid tillfälle mycket konspiratoriska sätt som föreslogs.

Som så många andra saker här i världen är verkligheten i detta fall sannolikt mer komplex än vad jag vid tillfälle såg, men också mer komplex än vad den uppbragta högern tror sig se idag. Visst har det visat sig att det förekommit starka inslag av simulering och i vissa fall kanske ren sådan. Vi såg det vid tillfälle som att barnen hade ett mycket starkt incitament att förbli apatiska i en inhuman process, men samtidigt att föräldrarna var förtvivlade och agerade som om barnen var dödssjuka vilket sannolikt, oavsett övriga orsaker, förstärkte problemen. Gellert Tamas bok är förenklad och jag hade idag varit mer skeptisk. Men jag är lika skeptisk till den förenkling som nu sker.