e b e r h a r d

Varning för folkfest!

09 February - Artikelarkiv


(Bloggrepris)

I min förra bostadsrättförening hade vi ett hustomtesystem för att se till att allt fungerar som det ska. De fungerade ganska bra. Förutom det hade man också olika grupper av bostadsrättsmedlemmar som skulle sköta löpande uppgifter. Bland annat fanns det en säkerhetsgrupp som skulle byta kod till ytterdörren (allt för ofta) och en gårdsgrupp som skulle se till att innergården var pyntad och fin. Själv blev jag intvingad i Snö- och isgruppen. Det var vår uppgift att se till så att förbipasserande personer inte fick istappar i huvudet och därför stämmer föreningen på pengar.

Just den frågan är något som man i andra länder har skrattat mycket åt Sverige för. En finländsk journalist som intervjuade mig för några år sen tog det som ett exempel på den hysteriska nationalkaraktären som han (och många med honom) ansåg att svenska folket har.

Konsekvensen av regeln är ju att vi anser oss behöva skydda fotgängare så till den milda grad att vi tvingar ut dem på trafikerade gator för att inte få istappar i skallen. Ett säkerhetstänkande som naturligtvis skapar mycket större faror i sig än risken med fallande snö. Det är farligare att springa ut på gatan än att passera istappar.

Det är i sig oacceptabelt, men jag har funderat vidare på problemet och funnit att konsekvensen av en lag som säger oss att vi måste hålla folk borta från kommunala trottoarer lämnar vissa trevliga luckor för nya fräscha tolkningar.

Bostadsrättsföreningen har skyldighet att, förutom att faktiskt avlägsna istapparna, också sätta upp varningsskyltar och bockar för att förhindra de gående att passera. På så sätt kan man mota bort folk från trottoaren. Om man inte gör det riskerar föreningen att ställas inför rätta. Det är ju suveränt!

Eftersom bostadsrättsföreningen står ansvarig om det ramlar snö på fotgängarna bör nämligen den rimliga tolkningen vara att bostadsrättsföreningen ”äger” trottoaren där detta sker. Jag menar, äger i meningen att man är ålagd ett legalt och moraliskt ansvar för det som sker där. Det vore nämligen orimligt att man skulle ansvara för eventuella faror på en plats som man i övrigt inte anses disponera.

Så om föreningen äger trottoaren måste man ju också ha rätt att anordna t ex gatufester där. Med hjälp av bockar och varningsskyltar kan man påtala för gångtrafikanterna att det pågår en allmänfarlig bostadsrättsföreningsfest på trottoaren. Om man passerar kan man riskera att få rödvin på byxorna och gammal lantbrie eller kolasås under skorna.

Så medborgare! Gå ut på gatorna och festa. Sätt upp stora plakat att andra inte ska göra sig besvär att passera just när ni har er fest. Sätt upp bord och stolar, kolka upp några flaskor vin. Bjud gärna de stackarna som måste gå ut på gatan för att passera er på lite marinerade kycklingvingar med tsatziki och ris (men varna för farorna för annars kanske ni blir stämda). Gör staden levande. Eftersom vi äger trottoarerna kan vi lika gärna befolka dem.