e b e r h a r d

Vågar man uppfostra?

09 January - Artikelarkiv

(Nyredigerad bloggrepris)

Jag har fem barn. Mina tredje och fjärde barn Ella och Ludvig befinner sig i Astrid Lindgrenåldern (de är alltså sju och fem år gamla). Deras storasyskon har ganska nyligen lämnat den tiden. Det innebär att jag de senaste tio åren plöjt igenom i stort sett varje film om Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Madicken och Lotta på Bråkmakargatan som någonsin har gjorts.

När man ser alla dessa mer eller mindre fantastiska filmer från en svunnen tid slås man av att tiden faktiskt går. Inte för att filmerna (med vissa undantag) är antikverade på något sätt, men de illustrerar den tydliga förändringen som skett i vår syn på barnuppfostran och hur vi ska förhålla oss till faror.

Man kan för det första fråga sig om det idag skulle vara möjligt att spela in den film om Madicken som gjordes så sent som på 1980-talet. Den osunda rädslan för det lilla fåtal perverterade män som kallas pedofiler har gjort många av scenerna i Madicken suspekta. När hon och Lisabet vaknar på morgonen tar de av sig sina nattkläder framför kameran och sätter på sig för dagen. En för tiden harmlös scen. Men i pedofilskräckens tidevarv kommer åtminstone jag på mig själv med att närmast sätta tevegodiset i vrångstrupen när barnen klär av sig nakna. Är det inte olagligt att visa nakna barn?

Så sjukt har det blivit att det mest naturliga blivit konstigt. Och orsaken är en överdriven rädsla. När man sen tittar på Lotta på Bråkmakargatan och konstaterar att barnen åker utanpå familjens lilla Volkswagen och att de hoppar och studsar i den öppna bilen när de är på utflykt så blir man ju rent matt. Vilka oansvariga föräldrar! Barnen ska ju sitta på en dyna och vara ordentligt fastspända.

Och vad ska försiktighetsmoralisterna säga om Emil i Lönneberga! Han hissar upp sin lillasyster i en flaggstång. Och visst blir hans pappa arg, men han får knappast en lektion i att det skulle vara farligt. Och inte är det någon som tillrättavisar Lotta på Bråkmakargatan när hon skrattar åt att hennes storebror nästan drunknat. Ingen sätter upp stängsel på taket varifrån Madicken hoppat. Karlsson på taket är ju faktiskt ute och flyger utan både bälte och hjälm med lillebror på ryggen. Och Pippi Långstrump har ju varken mamma eller pappa. Så hon äter pannkakor till frukost och sköljer ner dem med sockerdricka. Snacka om att leva farligt. Har det stackars barnet aldrig hört talas om GI!