e b e r h a r d

Utan plastgifter förvildas mannen

08 August

Hej alla trogna läsare. Nu är jag tillbaka igen efter ett långt uppehåll. Faktiskt så långt att jag hade glömt inloggningen till min hemsida. Jag har gjort mycket sedan jag senast skrev. Mest har jag dock arbetat med min ny bok “Det stora könsexperimentet”. Den är nu helt klar och kommer ut i mitten på september. Jag kommer att vara på Bok & Bibliotek i Göteborg i år och lansera boken där. Jag hoppas att många kommer dit och boken är jag mycket nöjd med. Den tar upp frågor om manligt och kvinnligt på ett aningen spetsigt sätt men självklart grundat i vetenskap. Jag hoppas på en saklig debatt framöver i frågan.

Utöver bokarbetet har jag under våren kommit att bli krönikör i tidskriften Fokus vilket jag är mycket stolt över. Jag sitter också med i juryn som utser årets svensk så har ni tips på det får ni gärna höra av er. Utöver det har jag för första gången sommarpratat i P1 vilket jag också tyckte var mycket hedrande och kul. Ni kan höra programmet här

För att ge er en viss försmak på min kommande bok delar jag nedan min junikrönika från Fokus som tangerar ämnet manligt/kvinnligt utifrån ett lite annorlunda perspektiv:

 

Det är ju helt fantastiskt att män i den urbana världen tycks ha blivit så civiliserade. Om man tänker sig tillbaka, bara sådär en tvåhundra år eller så, tycks män ha varit helt förfärliga. De slogs och levde rövare och de luktade förmodligen illa också.

 

Om man på den tiden hade introducerat dagens icke binära världsbild med allmänt androgyna ideal, transsexuella dysforiker och lite extra estetiska så kallade metrosexuella män, skulle sannolikt hela konceptet urartat innan det hunnit lanseras .

 

I det antika Grekland fanns visserligen en mer frigjord syn på sexualitet än vad man sedan dess sett inom kristendomen, men inte ens där fanns det ett könlöst ideal. Det var mer frågan om ett dionysiskt orgiastiskt leverne. Inte alls som dagens passivt antiaggressiva normöverskridande stundtals antisexuella paradigm.

 

Det är väldigt spännande att tänka sig hur det där gått till. Var kommer den amfibiesexuella trenden ifrån? Vad är det som gör att den gammaldags supermanliga heman-typen idag mest framstår som en grottmänniska, fast han var moviestar så sent som på 1970-talet.

 

I början av maj var jag på konferens i New York och fick förmånen att lyssna på några av de mest framstående psykiatriska forskarna i världen. På ett av seminarierna om autism diskuterades frågan kring hur det kommer sig att så många av de som lider av könsdysfori (alltså patologisk missnöjdhet med sitt kön) också har en autismdiagnos. I vissa undersökningar rör det sig om 70 %. Det i kombination med att diagnosen könsdysfori har ökat med flera hundra procent på senare år är för många mystiskt.

 

En av deltagarna frågade sig vad den utvecklingen kunde tänkas bero på och fick det något oväntade svaret att det kan handla om plast. Och flamskyddsmedel. Och all möjlig annan miljöförstöring. Vi har, enligt svaret på frågan, kanske fler människor som är missnöjda med sitt kön eftersom allt fler ämnen påverkar våra könshormoner. Det som talar för en sådan utveckling är att man sett liknande fenomen hos fiskar och fåglar. Man kan i djurriket se allt fler intersexuella individer och dessutom har många arter tilltagande svårigheter med reproduktionen. Man har kopplat flera hormonstörande ämnen till att detta sker.

 

Tänk om det är det som händer oss människor? Det vore ju förfärligt. Tänk om vi som bor i stadsmiljöer i den välutvecklade västvärlden är så fina människor som bryr oss om varandra och djuren för att vi varit utsatta för miljögifter som gjort oss så där empatiska och hängivna? Tänk om det är djupt onaturligt att vara som vi är, men vi är som GMO-muterade grödor. Vår sort har aldrig funnits förut, men när plasterna påverkar vårt DNA så förvandlas vi till do-gooders som gör allt för att världen ska bli bra.

 

Den utveckling som skett i hela den industrialiserade världen med allt fler, alltmer androgyna människor har sammanfallit med att samhället globalt sett blivit allt mindre våldsamt. Civilisationen de senaste hundra åren är en osannolik framgångssaga. Den metrosexuella, icke binära henen verkar föra världen framåt. Inte minst på miljöområdet.

 

Sällan har så många människor engagerat sig för att vi ska få en allt bättre miljö. Vi vill förbjuda ftalater och PCB och annat som stör vår steroidsyntes. Är det bara jag som är lite rädd att sådana förbud kommer att föra oss tillbaka till en tid då männen fortfarande var vildar som lät tjurar springa gatlopp och brottades med björnar? I en sådan värld skulle ju de flesta ledande förbudsivrande miljöpartisterna, knappast ha överlevt genom puberteten. Man måste kanske fråga sig varför dessa människor, om nu forskarna i USA har rätt, vill förbjuda sin egen existens?

 

(Denna krönika var publicerad i Fokus 11 juni 2018)