e b e r h a r d

Sverige – ett I-land?

28 December - Artikelarkiv

(Jullovsrepris)

Häromdagen träffade jag Gusse, en ung intelligent svensk. Han läser en mastersutbildning på KTH. Vi satt i hans mammas kök och firade hans systerdotters ettårsdag. Killen visade sig vara helt unik. Ett utdöende släkte. Han är nämligen den ende svensken som är kvar på mastersutbildningen. Förra terminen slutade den siste av hans svenska kursare. Av trettio studenter är tjugo från Kina och de övriga från olika delar av världen (men inte från Sverige).

Regeringen ska nu börja ta betalt för att utbilda folk från andra länder. Det är något som upprört en del meningsmotståndare. För hittills har svenska skattekronor alltså gått till att betala för andra länders medborgare att gå på denna utbildning. Och det är väl i och för sig inte kontigt med tanke på att det uppenbarligen inte längre finns några svenska studenter som klarar av dessa krävande studier. Förvisso finns det säkert en del duktiga svenskar som i sin tur sökt sig utomlands för att studera, men ändå.

Är det inte lite konstigt att Gusse är den ende svensken??? Vad säger det om drivkraften och intresset för högre studier (utanför medievärlden) hos svenska ungdomar? Och vad säger det om förmågan? När man har en skola som går ut på att alla ska bli godkända måste man sänka kraven för att bli godkänd. Och det fungerar hyggligt så länge man inte verkligen behöver lära sig någonting. Men innehållet i en mastersutbildning på KTH kan man inte devalvera. Alltså är det inga svenskar som begriper ett jota. De byter utbildning eller satsar på att bli kockar istället. För de är inte vana att man måste kämpa för att uppnå någonting. I skolan har de nämligen lärt sig att det är orättvist att den som kan något ska få högre betyg än de andra. Hela samhället är uppbyggt på att alla är likadana. Och det funkar ännu så länge trots allt ganska bra. Men det skapar inte några studiemotiverade KTH-studenter. De som en gång i tiden var grunden för den svenska välfärden. Man kan undra hur länge Sverige kommer att vara ett I-land.