e b e r h a r d

Stoppa segerförbudet!

28 November - Artikelarkiv

fotbollI gårdagens GöteborgsPosten kunde man läsa att det nu är slutvunnet i fotboll för barn under 13 år. Man ska alltså införa förbud för lagen att vinna sina serier. Förbudet är för att minska hetsen kring barnfotbollen som anses vara för tävlingsinriktad. Sällan har jag läst något så deprimerande beslut.

Visst finns det problem med att det hetsas för mycket på barnen, men hela idén med att tävla är att man vill vinna crestor 20 mg. Det kan ju i och för sig vara roligt att spela fotboll iallafall men den extra nerv som det innebär att man, dels kan förlora, men faktiskt också sluta som segrare är ju det som lockar barn och vuxna att hålla på med idrott.

Vad är det man försöker uppnå genom att förbjuda vinnare? Att det gör ont att förlora? Det är en märklig strategi i så fall. För vi kommer alla förlora. I alla fall någon gång. Det går inte att ta sig igenom livet utan att förlora. Detta vet förhoppningsvis de flesta av oss. Att hantera motgångar genom att förbjuda dem tidigt i livet för att sedan acceptera dem senare är ingen särskilt smart strategi. Hur man hanterar världen handlar till stor del om förväntningar på livet. Om man levt i en bubbla i tolv år kommer världen inte att vara lättare när man sedan kommer ut i den. Den kommer att vara svårare.

Men okej. Det kanske inte alls är det man vill komma åt med segerförbudet. Man kanske bara vill minska all hets och hysteri som omgärdar ungdomsserierna. Och det är ju lovvärt. Många föräldrar har helt tappat allt omdöme när de ska försöka stötta sina barn. De skriker på domare och hetsar motståndare – och medspelare(!). Det är ju klart vi måste komma åt det.

Det sätt man försöker hantera det på kommer dock att vaddera tillvaron för barnen i så hög grad att det riskerar att få mycket negativa effekter. Som jag skrev så blir inte förluster lättare att ta bara för att man låtsats som att de inte finns under första delen av livet. Tvärtom. En andra effekt är att en stor andel barn sannolikt kommer att tröttna på fotboll. För vem vill ingå i en tävling man inte kan vinna?

I min bok “Hur barnen tog makten” hade jag ett betydligt bättre förslag om hur man ska minska all tävlingshets för barn. Det är tämligen enkelt. Det första som behövs är att införa föräldraförbud på träning och tävling. Självklart är det kul att se sina barn spela och förbudet behöver inte vara tvingande för alla. Men de föräldrar som inte kan uppföra sig eller hetsar sina barn under träning och tävling ska portförbjudas. Om barnen fortfarande inte sköter sig får man hantera det på samma sätt som andra dåliga beteenden på planen. Tävling är bra för människor. Vad vi behöver stävja är avarterna runt omkring. Stäng av dåliga vinnare och oresonligt dåliga förlorare. Ta inte bort nerven och glädjen med sport bara för att vissa inte kan hantera det. Att förbjuda livet löser ingenting. Att våga säga ifrån och stänga av de som beter sig illa vore däremot en välgärning för alla.