e b e r h a r d

Skavlan och PISA

04 December - Artikelarkiv

I fredags var jag med i TV-programmet Skavlan. Många har mailat mig och undrat varför jag blev avbruten. Jag uppfattade det dock inte alls som störande själv. Det är ju inget debattprogram utan ett samtal mellan olika inbjudna personer. Jag fick iallafall väldigt mycket positiv respons på min bok. I en värld där svensk skola rasar nedåt resultatmässigt och svenska ungdomar mår allt sämre kan man fråga sig hur man sk hantera uppväxtfrågor och uppfostran på ett bättre sätt än via dagens kravlöshet.

Tyvärr har min bok “Hur barnen tog makten” visat sig komma ut i en tiddå dengenast blev högaktuell. Tyvärr eftersom det i sig är ett tecken på att flera av dess grundteser är att vi gör våra barn en björntjänst när vi inte ställer krav, när vi inte vågar bestraffa (eller ens belöna) dem. När vi inger dem en föreställning om att allt kommer att läggas tillrätta kring dem ochatt ingen får säga till dem.

Detta är fel och det syns i senaste PISA-undersökningen där svenska skolbarns kunskaper fortsätter att rasa internationellt. Det syns i andra undersökningar. Som jag skrivit förut; svenska 15-åringar mår sämre än genomsnittet i världen trots att våra 11-åringar mår bra. Och det enda våra barn är världsledande på enligt TIMSS är att skolka, klottra och ifrågasätta lärare.

Kolla in hur det gått för svenska elever och se gärna också Skavlan

 http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2013/12/03/sverige-rasar-pisa-undersokning

http://www.svt.se/skavlan/se-program/del-12-87