e b e r h a r d

Onaturlig förlossning?

03 December - Artikelarkiv


Häromdagen var jag på BB Stockholm och diskuterade förlossningsrädsla med personalen. Antalet kejsarsnitt har ökat drastiskt senaste tjugo åren. I de flesta fallen är det motiverade ingrepp, men antalet medicinskt omotiverade kejsarsnitt är allt högre. Så hög faktiskt, att det finns nya riktlinjer för hur man som personal ska förhålla sig till de mammor som inte vill föda naturligt.

Att det, medicinsk sätt, i de allra flesta fall, är betydligt säkrare och bättre för såväl mamma som barn att föda naturligt är väl knappast någon revolutionerande nyhet. Trots det tvingas förlossningsavdelningar gå med på medicinskt omotiverade ingrepp. För om de inte gör dem, så gör bara något annat BB dem. Och så sprider sig ryktet om ett kallt och elakt BB. Detta alltså trots att det snällaste man kan göra mot dessa förlossningsrädda mammor är att vägra dem kejsarsnitt. Ytterligare ett exempel på att kravlöshet inte är snällhet. Det är – som Stefan Einhorn säger – falsk snällhet.

Mitt råd till BB Stockholm var att de ska stå på sig som förlossningsklinik och hålla på sin egen professionalitet. Om kejsarsnitt är medicinsk motiverat kan det utföras på BB Stockholm, liksom på alla andra BB. Om det däremot inte är det borde de säga nej. Och – i så fall – strunta i om något annat BB i närheten inte är lika professionellt utan låter mamman få sitt kejsarsnitt där. Det är väl ändå proffsighet som lönar sig  i längden?