e b e r h a r d

När verkligheten når överklassen

14 October - Artikelarkiv

Om man arbetar inom psykiatrin träffar man mängder av personer som mår psykiskt dåligt. Efter att i nästan femton år dagligen kommit i kontakt med patienter från de mer psykosocialt utsatta delarna av vår huvudstad bytte jag under våren 2009 jobb och hamnade i Danderyd. Befolkningen här är i jämförelse med stora delar av dem jag tidigare träffat på, oerhört framgångsrik och välbeställd. Men psykiska problem har man ändå. Och det är ju i och för sig inte särskilt konstigt.

Att äktenskap går i kras även i Danderyd är ju inte heller något nytt. Vad jag däremot noterade ganska snabbt var att allt som inte var rumsrent bland grannarna skulle tystas ner.

 

Jag började min tjänst i mars. Inom loppet av en dryg vecka, lyckades jag på raken åka på tre hembesök där frun i samtliga fall isolerat maken i källaren. Det fick mig att börja fundera. På Lidingö och i Danderyd skiljer man sig inte så lättvindigt. Den sociala skammen lever kvar på ett annat sätt på andra platser.  Så om man inte lyckas hålla ihop ska grannarna inget veta. Varje dag går maken därför hem till villan som vanligt. Väl runt knuten inne på gården är det ingen ovidkommande som ser att det är källardörren och inte huvudingången han går in igenom.

När barnen leker på de övre våningsplanen hör den alkoholiserade mannen deras mamma milt tillrättavisa dem. Själv får han en bricka med lite rester nedsänd i trappan varje måltid. Och till nöds kan han få använda duschen när ingen annan är hemma.

 

Överallt gör livet sig påmint. I en annan villa på Lidingö sitter hemmafrun som i ett svagt ögonblick valde att bli förälskad i en annan man än den träbock hon gift sig med och som försörjt henne sedan hon var tjugo. Efter fyra glas rödvin och några månaders ljuv förälskelse ångrar hon sig bittert. Ingen porsche, inget designerhem. Bara en vanlig grådaskig vardag. Och den spännande nya mannen har ju inga pengar. Före detta maken har gett henne ett ultimatum; byt salongerna mot en lägenhet på två rum och kök. Och det är inte roligt. Så kan det gå när verkligheten når överklassen.