e b e r h a r d

Kriget fortsätter

07 November - Artikelarkiv

(Gammalt inlägg som förtjänar en nystart)

Sverige befinner sig i krig! Hur ska man annars förklara de synnerligen anmärkningsvärda säkerhetsregler som man infört överallt? Men svenskar är tåliga. Vi märker inte ens att vi lever i undantagstillstånd.

Det finns så många saker som svenska folket vant sig vid att göra ”bara för säkerhets skull” att vi inte ens funderar över varför längre. Med en kultur som har blivit världsberömd för sitt säkerhetstänkande är det i sig inte så konstigt att folk accepterar att dagisen sätter på hjälmar på barnen när de cyklar trehjuling på gården eller förbjuder barnen att springa omkring som det är på ett dagis jag hört berättas om. 

Så när vi sen importerar direktiv från EU om att inte låta våra barn baka bullar på dagis blir man ju inte direkt förvånad. Vi låter oss nöja med att skolorna förbjuder våra barn att ha snöbollskrig eller att cykla själva före 11 års ålder. Vi accepterar säkerhetsbälten och barnvagnsförbud i trapphus. Vi installerar bakåtvända bilbarnstolar trots att barnen kräks så fort bilen går igång eftersom de inte ser ut.

Den överdrivna försiktigheten med våra barn och med oss själva har skapat och skapar fortsatta problem för befolkningen. Men så länge vi lever isolerade i vår lilla skyddade verkstad någonstans i utkanten av Europa kan vi ju få hålla på och låtsas att vi kommer att vara odödliga om vi bara skyddar oss från allt. Även om det innebär att vi måste finna oss i regler och förordningar som mest liknar säkerhetsmässiga undantagslagar.

Själv tycker jag att det har gått alldeles för långt. Och ändå är alla dessa mer eller mindre idiotiska försiktigheter, dessa avarter av en alltför vadderad värld, en mild västanfläkt jämfört med vad som gäller på flyget. Det är när man kommer in på en flygplats som man förstår att vi ju inte alls lever i en liten bubbla. Vi befinner oss i krig! Har ni inte märkt det?

Frågan är vad man egentligen får ta med sig på ett flygplan. Vi tvingas plasta in all medhavd vätska i en påse. Ingen behållare får innehålla mer än 100 ml. Livsfarliga vapen som t ex matbestick beslagtas omedelbart. Allting som är vassare än ett pappersark konfiskeras. Datorer genomlyses separat. Livremmar och skor måste av genom kontrollen. Allt för att vi ska känna oss säkra.

Men hur farligt är det att flyga egentligen? Hur vanligt är det med flygplanskapningar och terrorbombningar? Om man läser tidningarna tycks det ju hända hela tiden (eller i alla fall hände det en gång den 11 september 2001). I själva verket är det mer sannolikt att man ska vinna på lotto än att man någonsin under sin livstid ska råka ut för vilken flygolycka som helst. Och flygplanskapningar är en av de ovanligaste orsakerna till varför flygplan störtar.

Så var går då gränsen för det undantagstillstånd som råder i luftrummet? Blir det tändarförbud när någon terrorist bestämt sig för att sätta fyr på ett flygplanssäte? Kommer det då också leda till ett generellt pappersförbud? Eller kommer taxfreeförsäljningen upphöra helt när någon slår sönder en spritflaska och använder som vapen?

För det konstigaste av allt är inkonsekvensen i förbuden. Man beslagtar en 200 millilitersburk hudkräm inköpt på Åhléns, men tillåter en liter Famous Grouse inköpt på flygplatsen. Det påminner mig om när en väninna för några år sedan skulle åka flyg. Hon tänkte dricka vin på planet och hade därför med sig en korkskruv i handbagaget. Det blev ett himla liv och det livsfarliga vapnet beslagtogs direkt. Men inte brydde hon sig om det. Glad i hågen gick hon till närmaste tax free-butik. Och det första hon köpte var – en korkskruv.