e b e r h a r d

Kränkande tjat om lästips

03 October - Artikelarkiv

Den mediala logiken är outgrundlig. Man tror man förstått men det visar sig att man ändå inget begriper. Min senaste krönika skiljer sig i stil och innehåll inte särskilt mycket åt från mycket av det jag skrivit tidigare. Jag raljerade över moralister. Det har jag gjort tidigare. Jag ondgjorde mig över humorlöshet. Det har jag gjort förut. Jag angrep fanatiker. Det har jag också gjort förut. Och så hade jag en slags knorr på slutet. Det brukar mina krönikor ha.

Faktum är att jag skrev en synnerligen likartad krönika bara en vecka tidigare men då med fokus på mat, tobak och hälsofanatiker. Jag har skrivit om manligt/kvinnligt, jag har skrivit om skolsystemet.  Jag har skrivit om överdriven säkerhet, om överdriven rättvisa. Och jag har skrivit om kränkningar i mängder av alster. Jag har till och med skrivit om Pippi Långstrump och Madicken förr.Watch Full Movie Online Streaming Online and Download

Men aldrig förr har någonting jag skrivit orsakat en sådan explosion av läsare på min hemsida. I tre dagar hade jag mellan femtio och hundra gånger fler besökare än jag brukar ha. Så varför då?

Det kan ju knappt ha berott på mitt sätt att skriva. Vissa skulle ju med viss rätt kunna hävda att mina krönikor riskerar att bli anmälda som plagiat av mig själv. Lite som stackars John Fogerty i Creedence Clearwater Revival som blev stämd och förlorade mot sig själv för att hans senare låtar var för lika de han tidigare skrivit och förlorat rättigheterna för.

Men det var någonting i det jag skrev som uppenbarligen var annorlunda. Förmodligen slog det an en sträng som sa till folk att ”nu räcker det”. Vi vill inte ha förståsigpåare på våra bibliotek. Vi vill inte ha lättkränkta myndighetspersoner som ska pådyvla alla andra sina skeva tankar om vad som är tolerans.

Om så var fallet rekommenderar jag människor att också engagera sig i andra områden där prussiluskan och hennes gelikar har ett reellt övertag på oss andra. Läs om hur den överdrivna säkerheten gör oss osäkra. Läs om hur vi tassar på tå för varandra för att alla fokuserar på rättigheter snarare än skyldigheter. Läs om utbildningsproblemen som kan följa av det.  Läs om hur människor upplever sig som allt sjukare psykiskt trots att den objektiva verkligheten borde få oss att må så mycket bättre. Läs mina böcker om ni inte har gjort det.

Jag vet inte egentligen alls varför vissa saker tycks engagera vid särskilda tillfällen, när de inte gjort det i lika hög grad tidigare. Men det gör mig självklart glad. Min senaste krönika kunde egentligen varit hämtad som ett utdrag ur min bok ”Ingen tar skit” från 2009. Så för er som gillade det jag skrev rekommenderar jag alltså att ni läser den.  Nog om det. Jag är så oerhört tacksam och ödmjuk inför det faktum att jag lyckades beröra så många människor.  Tack.