e b e r h a r d

Högsta betyg till alla!

15 June - Artikelarkiv

Igår var det skolavslutning för min äldste son. Högtidligt skulle betyg delas ut i Katarina kyrka och nu stundar gymnasiet till hösten. Prästen höll ett fint tal som naturligtvis inte var hämtat ur Bibeln. På slutet spelades en psalm – men var lugna – det var bara “Den blomstertid nu kommer”. Och prästen hade helt vanliga kläder.

Men tänk om det sjungits psalm 201 istället, “En vänlig grönskas rika dräkt”. Provocerande låtval kan tyckas eftersom Skolverket inte skulle tillåtit sådana extravaganser.  Tänk om prästen, som det varit tidigare år, ifört sig lite mer högtidliga prästkläder och dristat sig att säga “Gud välsigne er!” Det hade nog Skolverket inte gillat. Barnen kan ju bli kränkta av sådana hälsningar. De kanske inte tror på Gud. Eller på en annan Gud. Eller på Satan. Och vem vill då bli välsignad av Gud? Usch!

Det är inte lätt att vara elev nuförtiden. Man har så ömma fötter. Det är så kränkande med skolavslutningar eller att läraren tar mobiltelefonen ifrån en när man pratar med sina kompisar under lektionstid eller ringer under proven för att fråga kompisar om svaren på frågorna. Dessutom har man faktiskt rätt att göra om alla prov tills man klarar dem. Det har Skolverket bestämt. Så det så! 

Det börjar blåsa snålt nu. Det finns ju folk som tycker att det är okej att läraren kör ut en elev som sitter och skriker och störar sig på lektionerna? Och regeringen har ju genomdrivit att man ska han betyg redan från årskurs 6. Hur ska de stackars barnen klara detta trauma? Och hur ska det gå för alla de stackars mobbare som man nu tydligen ska få flytta från skolorna. Man kanske kan kompensera dem med högre betyg. För vi har ju skolor som är bra på att dela ut sådana till barnen. Dit kan vi skicka alla mobbare.

På Rinkebyskolan utanför Stockholm skryter den rikskände matematikläraren att hans elever minsann har MVG i ämnet. Det är samma elever som sedan kommer till gymnasieskolan där min fru är skolsköterska. Problemet är bara att de som kommer dit och har MVG från högstadiet, inte ens klarar godkänt på de förberedande diagnostiska proven som skolan sätter upp. Men barn är ju också människor. Och alla har väl rätt till bra betyg?