e b e r h a r d

Historia enligt Fridolin

16 January - Artikelarkiv

I en debattartikel i Dagens Nyheter den 16 januari berättar vår utbildningsminister Gustav Fridolin att han tagit läromedelsförlagen i örat. Han ska nu lära dem hur man skriver böcker. Det visar sig nämligen att det, enligt regeringen, inte finns tillräckligt många kvinnor i historieböckerna. Och det är ju inte acceptabelt. I sann ministerstyrande och relativistisk anda vill Gustav Fridolin därför att läromedelsförfattarna ska kvotera in några nya historiska personer. När man ändå håller på vill han också gärna ha med fler historiska personer med multietnisk bakgrund. Exakt hur han tänker sig detta är för mig inte helt klart, men varför inte flytta Nelson Mandela till 1700-talets Sverige? Fridolin kanske menar att ett sådant grepp skulle ge bättre vibbar om var vi kommer ifrån och hur landet byggdes.

Nu har vi ju sedan länge förstått att Gustav Fridolin inte bara är skjutjärnsjournalist utan också gammal lärare. Man undrar dock vad han har lärt ut under sin gedigna karriär? I hans värld förefaller det ju inte acceptabelt att Napoleon, Hitler, Stalin, Einstein och Muhammed var män.  Något som Fridolin kanske inte tänkt på är att när man tittar tillbaka på vad som skett i forna tider märks det tydligt att det inte varit särskilt jämställt genom årtusendena. Åtminstone inte när det gäller vilka som har bestämt eller kommit att förändra historien. Det kan mycket väl ha funnits kvinnor i bakgrunden som gjort att Djingis Khan erövrade halva den kända världen, frågan är bara vem?  Så Fridolins uppdrag till läromedelsförfattarna förefaller minst sagt besvärligt.

Hur ska han då gå till väga? När nu Gustav Fridolin tycker att vi ska lära om så att historien blir jämställd föreslår jag att han helt enkelt går hela vägen i sin tankegång och låter sig inspireras av några sanna historierevisionister. Han är ju redan på rätt väg när han ska bestämma för läromedelsförfattarna vad de ska skriva. Så varför inte i sann Nordkoreansk stil tvinga dem att helt enkelt ändra historien till en mer könskvoterad sådan?

Således kommer våra barn i framtiden kunna läsa om Fru Churchill med cigarren som stod pall mot fröken Hitler. Henrietta den VIII av England gifte sig med hela sex män. Vilken förebild för den moderna kvinnan! Hon lät bara halshugga två av dem vilket får anses moderligt med tanke på vilka uslingar män i allmänhet är. I Fridolins värld kan man sedan också läsa om fru Darwin som påstod att alla män härstammar från apor. Självklart kan tyckas idag men utan denna skarpsinniga dam skulle vi fortfarande tro att Eva och Efva var skapade av Gud i Edens lustgård. Vidare kommer man kunna läsa om Isabella Newton som  tydligen fick ett äpple i huvudet och kom på gravitationen. Vad Fridolin har fått i huvudet är mer oklart. En sak är emellertid säker. Det är inte en idé värdig fru Einstein.

Men Fridolin kan med sina förslag i alla fall i det lilla bidra till den framtida historiska jämställdheten. Hans förslag är så ogenomtänkta och dumma att de förhoppningsvis glöms bort ganska snabbt. Och då kanske vi i framtiden kan läsa om någon intelligent kvinnlig utbildningsminister istället. För den här mannen gör vi klokast i att mycket snabbt glömma bort