e b e r h a r d

GPS till småbarn

08 November - Artikelarkiv

I morgon bitti debatterar jag i SvT:s Godmorgon Sverige kring GPS till småbarn. Ett uttryck för trygghetsnarkomani eller en bra uppfostringsmetod? Man kan ju tycka att det är en småkäck lösning att alltid ha koll på barnen med GPS. Dock finns det en del frågor att fundera över. För det första; vem har nytta av det? Antingen är ju barnen så små att en GPS endast ger en artificiell känsla av trygghet, eller så kommer barnen vara så pass stora att de inte behöver den hjälpen. De som verkligen skulle behöva en GPS är sannolikt tonåringarna, men att få en sådan att inte slänga apparaten är väl knappast möjligt.
En annan fråga som man kan diskutera är om en GPS skulle vara integritetsstörande. Men det är väl ändå en ganska beskedlig kränkning. Tvärtom är det ju omtanke som ligger bakom (visserligen missriktad, men ändå).
Nej, det finns nog värre övergrepp man kan var utsatt för. Att folk tar detta som en tänkbar kränkning är faktiskt ett större problem än den tänkta kränkningen i sig. Det visar ju att den som uppfattar det så knappast vågar säga emot, eller uppfostra barnen. Så det lutar åt att det enda positiva med GPS till barnen är att det inte är integritetskränkande och kommer göra att försäljarna tjänar rikligt med pengar. De som däremot tror att det skulle göra barnen mer säkra bedrar sig dock med säkerhet å det grövsta.