e b e r h a r d

Förbjud tennis?

23 January - Artikelarkiv

(Redigerad bloggrepris) Nu är det Australian Open i tennis. Det får mig att tänka på en artikel jag läste i Dagens Nyheter häromåret. Där kunde man läsa att Motala kommun hade bestämt sig för att förbjuda tennisspelande på kvällar och helger. Motivet för detta var att man fann det vara hälsovådligt för grannarna. Ett mycket intressant beslut.

Det finns ju fortfarande de som anser att min diagnos på Sverige (och många andra länder i västvärlden) är fel. Att det inte finns något som man kan kalla för ”Det Nationella Paniksyndromet”. Att jag bara är ute och fiskar i grumligt vatten och att de egentliga problemen för oss svenskar är att allt bara blir farligare, mer stressigt och att vi lever i ett alltmer orättvist och osolidariskt land. Att det är de hårda och cyniska människorna som styr på de svagas bekostnad. Och att det är bra att politiker lägger sig i alla de faror som vi utsätts för och verkligen sätter stopp för dem!

Som tennisspelande till exempel. Det förstår ju vilken idiot som helst att tennisspelande är skadligt. Så varför envisas den där Eberhard med att förlöjliga sådana här viktiga beslut? För det första är ju tennis en klassisk överklassport. Alltså är det ju redan från början orättvist att vissa människor kan ägna sig åt sådana extravaganser. Lika bra att sätta stopp för det redan av det enkla skälet.

Och så har vi ju det där med bollarna. Fattar ni hur fort en sån där boll kan smashas iväg? Den kan ju hamna i huvudet på alla cyklande tonåringar som är på väg till den lokala kiosken för att ägna sig åt det enda nöjet vi svenskar i mindre städer har – äta en varm korv och hänga. För övrigt ett sant svenskt kulturnöje som stimuleras av extremt krångliga regler för att starta andra etablissemang. Tänk om man hade förenklat regler för krogar. Då skulle vi ha den förfärliga situationen som man ser i länderna runt om i Europa. De har ju minst en krog per by på cirka 100 invånare. Och de går ju ut och äter på riktiga restauranger även i småbyar. Sånt vill vi inte ha.

Faktum är att vi inte vill ha människor ute på kvällarna överhuvudtaget. De kan ju börja bråka. Och genom att man tillåter folk att spela tennis så motverkar man ju det sanna svenska folknöjet att sitta hemma och titta på teve. Det kan ju leda till att man måste lägga ner På Spåret och andra viktiga program. Och det kan ju motverka fetma. Om man gör det så kommer säkert fler människor att bli anorektiska. Det vet man ju att överklassen är…

Och det där är ju bara början på alla problem som tennisen skapar. Folk kan ju få ont i ryggen och sen upptäcka att vi i världens bästa land har oacceptabelt långa vårdköer. Och sen försöker de säkert skaffa privat vård för att komma till rätta med problemet – de är ju trots allt tennisspelare (= osolidariska människor som per definition försöker tränga sig före i köer). Och tänk då om vi får en situation som i andra länder där de faktiskt har den avarten av system. Tänk om man till exempel kan få röntgat sin brutna tumme och få behandling på 40 minuter som jag fick när jag var i Österrike? Nån kan ju på det sättet bli miljonär på att vara effektiv och göra ett bra jobb. Fruktansvärt osolidariskt.

Och så var det ju det där med ljuden. Detta eviga stönande klassade Motalas ledning som hälsovådligt. För det första är det ju högljutt. Folk kan säkert få allvarliga hörselskador. Det är ju säkert uppe i decibeltal som nästan motsvarar en normal viskning när man bor i husen bredvid. Viskningar är ju verkligen inte bra. Det har vi lärt oss sen barnsben. Det är fult att viska, eller hur.

Men det värsta av allt. Stönanden låter ju nästan som sex… Vilket sabla snusk de håller på med de där överklasstwittarna. Lika bra att förbjuda eländet. Hälsovådligt var det sa Kling. Hälsovådligt sa Klang.