e b e r h a r d

En gammal sommarkrönika

05 July

Det är mycket farligt att vistas i naturen. Man kan ju råka ut för äckliga småkryp. Ni vet, myror, getingar, skalbaggar och gråsuggor och sånt. Och så finns det ju giftiga växter också. Om man, mot förmodan, lyckas överleva dessa farliga saker så kan man ju traska rakt i famnen på en älg! Och då är det fara å färde. När man springer därifrån kan man snubbla över stockar och stenar. Man kan ramla i bäcken och man kan fastna i sumpmarker. Ser man sig inte för kan man springa in ett träd. Sådana finns det ju alldeles för många av i naturen. De skymmer ju ljuset.

 

Och där i dunklet lurar de verkliga farorna, rovdjuren… Det vet man ju att får de syn på dig, ja då är det kört. Och de får syn på dig långt innan du hinner se dem. De är snabba och grymma och allt de drivs av i världen är att äta upp enfaldiga människor och deras hundar. De ger sig helst på spädbarnen, men i brist på sådana (de är ju sällan ute och spatserar i skogen) äter de gärna vilken gammal seg gubbe som helst. Helst någon med får dock, eller renar. De respekterar inte alls urkulturerna. Fattar vargarna inte att de inte bara kan äta upp renar längre? De har ju ägare.

 

Så  inte nog med att varg och björn är farliga. De verkar ju rent ut sagt korkade också. De har ju inte riktigt förstått det här med lagen och äganderätt. Och då får de väl ändå skylla sig själva när vi drar ut i skogarna med bössorna laddade. För man måste ju få försvara sig. Och anfall är ju ändå bästa försvar.

Nej, det vore bättre om det inte fanns några farliga djur alls. Tänk så mycket färre människor som skulle dö om det inte fanns varg och björn. Man har ju en nollvision i trafiken, varför inte en i skogen också? Vi är ju redan ganska nära målet när det gäller den. Om man bara skjuter ihjäl alla rovdjur så kommer de ju varken äta ren eller människa. Det skulle ha räddat de tre människoliv som björnen tog död på under de senaste hundra åren.

 

Men vad gör vi då med älgen, kanske ni frågar er. De har ju ihjäl betydligt fler människor genom att de är så dumma att de springer i vägen för våra bilar titt som tätt. Så varför inte ha ihjäl alla dem också. De är ju uppenbarligen farligare än björnen och dessutom skulle det vara lätta att uppnå nollvisionen i trafiken om vi bara utrotade de korkade älgarna. Och hjortar och renar går ju också ut i vägen. Kan vi inte knäppa dem också? Eller kräva av samerna att renarna håller sig utanför farbara områden – i reservat. Det skulle bli lite som den gamla tidens mentalsjukhus. Lås in alla korkade djur för tid och evighet. Och när de är där kan vi passa på att tvångssterilisera dem också.

 

Vi börjar närma oss nollvisionen. Vi måste bara göra något åt getingarna också. Det är ju trots allt det djur som skördar mest svenska människoliv per år. Det finns en bra lösning också för dem – DDT. Men det är visst förbjudet. Ett alternativ skulle vara läsk- och saftförbud under sommaren. Och kött lockar ju också getingar. Men om vi har ihjäl alla andra djur så kommer ju köttet också ta slut. Vad praktiskt. Då får vi alla bli vegetarianer. Och för att inte någon stackare ska irra vilse är det väl bäst att vi hugger ner alla träden också. Och de där läskiga insekterna kan vi väl också ta itu med. Jag säger som George W Bush – we´re going to smoke them out of their cages.

Så med en hel befolkning av vegetarianer som aldrig ger sig ut i skog och mark kan vi säkert uppnå visionen om noll döda i skogen. Om inte annat för att skogen ju inte kommer finnas kvar. Vilken bra idé.

 

Nä, nu har jag inte tid att skriva längre. Måste lösa nollvisionen i trafiken också.  Jag har några liknande tankar där faktiskt…

 

(Publicerad tidigare men för så länge sedan att jag inte riktigt minns var)