e b e r h a r d

Dubbad till tyska?

03 September - Artikelarkiv

I förra veckan var jag i München och träffade för första gången mitt tyska förlag. ”Hur barnen tog makten” kommer i mars 2015 ut på tyska och det var med viss nervositet som jag åkte iväg. Det visade sig gå över all förväntan. Efter att ha ätit lunch med förläggaren på en trevlig italiensk krog i ett industriområde insåg jag flera positiva saker. För det första att Tyskland inte är lika hysteriskt moralistiskt som Sverige. En arbetslunch innebär att man kan sitta i solen och dricka ett gott vin utan att det anses konstigt. I Sverige skulle det anses vara oansvarigt och omoraliskt.

Det andra jag insåg är att sorgligt nog sprider sig den svenska överdrivenheten och överbeskyddet mer tydligt på andra områden. En effekt av det är att min bok anses oerhört relevant även för den tyska marknaden. Det gör att man har valt att ur ett marknadsföringsperspektiv lyfta fram den som förlagets primära annonsvara under den kommande vårsäsongen.

Tyvärr är inte min tyska av den kalibern att jag kan delta i några tyska teveprogram men man har påtalat för mig att förlaget kommer att anstränga sig oerhört för att den ska få genomslag. Med vetskap om att det rör sig om ett förlag som ger ut femtio titlar per termin och att min anses vara den primära måste jag vara mycket nöjd.
Dessutom har förlaget visat ett visst intresse också för mina tidigare böcker och har jag riktig tur kan de komma att också ge ut någon av dem framöver.

Eftersom förlaget också ingår i Random House finns förhoppningsvis också möjligheter till utgivning i andra länder. Inte mindre glad blev jag över att de inte bara kommer att lansera boken i Tyskland utan också i Schweiz och Österrike.
En liten lustig detalj är att förlaget också med stor framgång gett ut Jesper Juuls böcker i Tyskland. Det kan ju bli början på en del intressanta debatter. I alla händelser kommer jag ha anledning att åka till Tyskland i vår. Och eftersom jag inte hanterar tyskan kan jag ju samtidigt skicka min storebror Jonas som dubbelgångare och dubbare.