e b e r h a r d

Det är synd om rymdmän

12 December - Artikelarkiv

(Bloggrepris)

Hej! Jag kommer från yttre rymden. Jag är på besök här i ert fina land och skulle så gärna vilja bo här. Men innan jag bestämmer mig för att stanna vill jag bara ställa några frågor.

Vad krävs det för att jag ska kunna ingå i samhället som en likvärdig medborgare?  Vilka är mina chanser att ta mig fram? Jag har ingen bostad sen tidigare som man omvandlat från hyresrätt till bostadsrätt. Och alla mina besparingar gick åt till rymdresan hit.

Men det som är min fördel är ju mitt ganska goda intellekt. Jag kan en hel del om rymdresor och faktum är att det var jag själv som byggde den raket som tog mig hit i överljusfart. Så nu ansöker jag om arbetstillstånd så att jag kan tjäna en massa pengar.

Så nu undrar jag för det första om det överhuvudtaget är möjligt att få arbetstillstånd. Detta eftersom jag fick kontakt med en lite underlig myndighet som ni kallar för Migrationsverket. De placerade mig i en så kallad flyktingförläggning. Det har nu gått två och ett halvt år sedan jag landade och ännu har jag inte fått besked om jag får stanna.

Jag kan förstå att det kanske tar tid att bestämma såna saker, men jag skulle gärna undervisa i raketologi och överjetslära för några intresserade rymdupptäckare. Men då säger de till mig att jag dessvärre saknar arbetstillstånd.

Jag har ju åkt flera ljusår för att jag hörde att ni har ett så fint och jämlikt land. På min planet innebär det att alla har samma chans. Så därför tog jag chansen och kom hit. Men nu har jag nyligen läst en lite nedslående artikel i en av era tidningar. Det stod att det enda sättet att tjäna pengar i ert land är genom att man är rik från början eller via fastighetsaffärer. Solidaritet kallas det visst.

Som jag förstår det så går det ut på att det ska vara omöjligt att tjäna ihop en egen förmögenhet genom att visa sig duglig och arbeta. För om man kan göra det så är ju inte alla jämlika sägs det. Enligt undersökningen jag läste har ni tydligen lyckats också. För det finns inget samband mellan hög lön och rikedom i Sverige. Rik blir man genom att göra spekulationer. Så nu undrar jag hur man gör spekulationer.

Jag har en ganska fin utbildning från min planet. Faktum är att jag fick mycket fina priser där. Men jag har förstått att det inte är överförbart till era betygsystem. Här är det solidariskt att ingen får bättre betyg än någon annan och ingen får vara underkänd i något. Så jag har funderat på hur jag ska slå mig fram. Men jag är så förvirrad. Jag kanske ska byta strategi. Jag har ju försökt bidra i många år nu, men det enda jag får höra är att det är synd om mig. Ni är mycket vänliga när ni frågar hur det känns att vara så långt hemifrån. Men det har ju varit bra tills ni började fråga. Men det är påfrestande att bara gå och göra ingenting så nu när jag vant mig att inte arbeta så kan jag kanske få bli sjukskriven för psykiska besvär istället. Jag längtar efter mamma och saknar min rymdhund så mycket. Ni fattar inte vad jag gått igenom.

Varför ska jag arbeta egentligen? Jag är ju lika mycket värd ändå.