e b e r h a r d

Åtala åklagaren istället

21 October - Artikelarkiv

Klockan 11 idag föll domen mot den mordanklagade barnläkaren på Astrid Lindgrens sjukhus i Stockholm.  Som många av oss läkare väntat och hoppats på friades hon. Det har gått två och ett halvt år sedan händelsen. Nu avslutas den förhoppningsvis för alltid.

Man kan naturligtvis försvara den rättsliga instans som driver mål mot misstänkta mördare. Man kan tänka sig att barnläkaren ville mörda detta barn lite snabbare än bara genom att stänga av livsuppehållande maskiner.  Och det är inte tillåtet enligt lagen. Alltså måste man driva igenom ett åtal, kan man tycka. Eller så tänker man att det faktiskt är tillåtet enligt lag att se till att barnet, som ju enbart hade några timmar kvart att leva, dör genom de åtgärder man redan hade vidtagit. Något som gjort att all behandling enbart handlade om att ge lindring i livets slutskede.  Så det eventuella ”mordet” var redan begånget och godkänt.

Och då blir slutsatserna annorlunda. Förhoppningsvis också mer genomtänkta. I en sådan situation borde en vettig yrkesutövare struntat i rigida säkerhetsregler, stelbenta riktlinjer och försiktighetsprincip och istället ha tänkt på egen hand. Om vederbörande gjort det skulle aldrig något åtal kommit till stånd. För det fanns inget uppsåt för mord. Tvärtom handlade läkaren, om hon skulle ha varit skyldig, av ren omtanke.

 Det finns en och annan lagöverträdare som slipper undan. Enligt senaste statistik klarar polisen endast upp en mycket liten bråkdel av alla ärenden som polisanmäls. När resurser går till att lagföra en hederlig yrkesutövare för ett ”brott” som en normalt funtad person omedelbart förstår inte handlar om det vi intuitivt anser vara brottsligt, måste man besinna sig.

Om polis och åklagarämbete lagt resurser på att istället försöka förbättra statistiken för riktiga brott skulle medborgarna förmodligen känna sig tryggare. Inte för att vi har anledning att känna oss otrygga. Vi lever trots allt i världen säkraste och tryggaste land. Något som bevisas av att vi anser oss ha råd att lägga skattepengar på att jaga oskyldiga yrkesutövare.

Och är det ett ställe där man förmodligen ur ett rent kriminellt perspektiv i stort sett aldrig någonsin har anledning att vara rädd, så är det på barnsjukhuset. Att det finns inkompetenta människor kan man aldrig skydda sig ifrån. Att resurser är för små eller att organisationen är usel är inte heller särskilt ovanligt. Men kriminella mördare förklädda till barnläkare är till och med ovanligare än psykotiska vansinnesdåd på stan. Och åklagaren visste redan när förundersökningen inleddes att just denna mordåtalade barnläkare inte tillhörde någon av de grupperna. Hon var en vanlig hårt arbetande seriös person som ville sina patienter väl. Efter två och ett halvt års mardröm är frågan vad hon är i dag. Det vore faktiskt rimligare att åtala åklagaren. Denne har med berått mod förstört en annan människas liv. Det har barnläkaren aldrig gjort sig skyldig till.

 

(bilden som använts i anslutning till inlägget är från www.sverigesradio.se)