e b e r h a r d

Ät bacon och skölj ned det med julmust!

20 November - Artikelarkiv

baconTrygghetspaniken och hälsohetsen tycks aldrig ta slut. För några veckor sedan varnade WHO för att äta bacon, korv och skinka. Det sades vara lika farligt som arsenik. Och arsenik finns det visst i riskakor så dem ska minsann barnen också akta sig för. Att det sen skulle krävas ungefär 100 kakor om dagen i tjugo år för att det skulle spela någon som helst roll tycks inte alarmisterna bry sig om.

Men tillbaka till det där med köttet. Man kan fråga sig hur farligt det är egentligen? Samtidigt som alltså myndigheter på fullt allvar går ut och varnar för allt möjligt som människor stoppar i munnen, så talar ju statistiken sitt tydliga språk. Vi blir äldre och äldre. Så det blir närmast parodiskt när sedan hotellkedjan Nordic Choice går ut i storstilat meddelande om att de minsann ska sluta servera kunderna bacon till frukost. Wow! Vilka hjältar! Genom att minska baconintaget på sitt hotell kanske den genomsnittlige svensken äter sammanlagt fem baconskivor mindre under en livstid på uppemot hundra år. Vilken impact!

Fast egentligen handlar det nog om att spara pengar. Bacon är den enskilt dyraste varan på hotellens frukost. Genom att låtsas vara världsförbättrare och hälsogurus så blir frukosten de serverar billigare. Och du som gäst får mindre valfrihet på köpet. Det är inte längre upp till dig att välja om du vill äta bacon eller inte. Det bestämmer hotellet. Och skolan. Och myndigheter som står på rad för att ta hand om dig från vaggan till graven. Och till dess dröjer det som sagt länge för de allra flesta.

För ena dagen kan man läsa om att allt fler blir över hundra år och ännu fler beräknas bli det av dem som är födda på 2000-talet.  Och hur har de lyckats med detta? Ja inte har de brytt sig om några kötthatande alarmister eller arsenikdoftande svavelprofeter iallafall.

Nästa dag i Västerbotten nekar Umeå kommun skolbarnen att dricka en flaska julmust per år. Orsaken sägs vara att man värnar barnens hälsa. Det är ju så farligt med socker. Vi snackar inte direkt något sirapsbad eller ett drypande dagligt sockerlagssim. Vi snackar en flaska julmust. Då sitter någon hälsocoach på ett dammigt kontor och tror att hen skapar sunda barn. I själva verket är det ett arv av en klåfingrig överbeskyddande tradition som lägger sig i allt roligt, allt som inte passar in i mallen.

Jag säger bara en sak om det:

Sluta!

 

Läs gärna också min gamla krönika nedan om detta från Aftonbladet sep 2012

Dags att sätta stopp för hälsomoralismen

Du får välja en av tre politiker. Den förste är känd för att ha haft samröre med korrupta personer. Han rådfrågar astrologer, har flera älskarinnor, kedjeröker och dricker alldeles för mycket. Den andre har fått sparken från två förtroendeuppdrag. Han går i regel upp först klockan elva på förmiddagen. Han rökte opium som ung och dricker stora mängder alkohol varje dag. Den tredje är emellertid en trogen man. Han är dekorerad krigshjälte, vegetarian och varken dricker eller röker.

När jag läste medicin i början av 1990-talet var det många studenter som ansåg att personer som röker eller dricker inte borde få någon behandling. Det var inte enbart på grund av rent medicinska skäl. Viktigare var moralismen; de blivande läkarna resonerade att de som gjorde­ så dumma saker borde skylla sig själv.

Den åsikten fick mig då att skriva en raljant krönika om vilka tillstånd man i så fall skulle behandla. Man har ju också sig själv att skylla om man efter oskyddat sex blivit smittad av klamydia. Alltså borde man ju, med den logiken, inte heller behandla det. Och varför skulle man då behandla människor som skadat sig efter att de till exempel spelat badminton eller blivit sjuka av att äta för mycket korv. Eller för den delen gjort någonting alls. De kunde ju alla låtit bli.

Att delar av läkarkåren försökt styra patienternas levnadsvanor på ett sätt som gränsat till hälsofascism är alltså inte nytt. Dock verkar det nu som om fanatikerna fått ett allt större genomslag också utanför sjukhusområdet. Folkhälsoinstitutet har i åratal verkat för att myndigheterna ska lägga sig i enskilda medborgares levnadsvanor. De har, bland ­annat, i uppdrag att se över svenskarnas matintag, ­alkohol- och tobakskonsumtion, spelvanor och fysiska aktivitet. Röster på många håll har höjts för införande av socker- och fettskatt. Hittills har det enbart varit skolbarn som tvingats äta vegetariskt en dag i veckan, men företrädare för olika instanser vill nu införa­ samma regim på våra sjukhus (AB Debatt 12/9).

Rökare har blivit det moderna samhällets paria. Det räcker uppenbarligen inte med att man förbjudit dem på krogar. Nu höjs röster för att förbjuda rökning också utomhus. Det är modiga människor som blossar vidare. Att fortfarande våga röka under sådana omständigheter bör ses som en gerillahandling mot moralismen.

Moralkakorna begränsas dock inte längre till saker som stör andra. Några landsting införde för några år sedan snusförbud för anställda på arbetstid och Essunga kommun har nyligen gjort samma sak. Gävleborgs läns landsting tvingar de anställda att blåsa i alkomätare. Hälsocoacher lägger sig på många håll i anställdas privata levnadsvanor och försöker på så sätt höja företags effektivitet.

Landet svämmar över av livsstilsfascister som tillsammans med byråkrater försöker skapa ett evigt liv till medborgarna. Och för att uppnå det moraliserar man om allt. Man gör på det sättet världen lite tråkigare. Och så slår man sig för bröstet och tycker att man har gjort oss alla en tjänst. För varför ska folk snusa på arbetstid? Varför dricka öl på sjön? Varför äta fet mat? Varför ska vi alls bestämma över ­våra egna liv när myndigheterna kan bestämma åt oss? Det är ju mycket säkrare om man avdelar sådana beslut till staten.

Och staten accepterar snart inga avvikelser från den hälsosamma vägen. För i smyg har man valt att anställa den tredje av de män jag beskrev i början av texten. Den förste var Franklin D Roosevelt, den andre Winston Churchill och den tredje Adolf Hitler. Är det inte dags att välja om?