e b e r h a r d

Åsiktspoliserna skapar utanförskap

06 July - Artikelarkiv

När den amerikanske journalisten Tim Pool kom till Sverige efter Donald Trumps famösa uttalande i våras och väl här blev bortmotad från Rinkeby av maskerade män, löpte åter igen den svenska farsen amok. I Sveriges Radio menade journalisten Ann Törnkvist på fullt allvar att Tim Pools typ av fallskärmsjournalistik var ett större hot mot demokratin än att maskerade män försöker tysta en journalist. Ingen kom till Tim Pools undsättning trots att förmodligen 99 % av mänskligheten måste förstå att Ann Törnkvist inte bara var ute och cyklade utan faktiskt var rejält vilse också. Maskerade våldsamma män är ett hot mot demokratin. Journalister är det bara så länge de medverkar till åsiktscensur.

Jag skrev i april en krönika i Göteborgs Posten om hur det kommer det sig att så många hyggligt sunda människor låter sig styras av några få högljudda gaphalsar? Gemene man orkar helt enkelt inte stå emot den som skriker högst. Man har med denna strategi verkligen skapat en perfekt grogrund för utanförskap. Ett utanförskap som sedan mångdubblats av de kravlösa svenska politikerna som är livrädda för att bli uthängda i media. Ser man på Tobias Billström som sa detsamma som Stefan Löfvén angående volymer av invandrare, men innan det var för sent, så kan man absolut förstå rädslan. Han försvann ju tämligen snabbt ut i kylan

 

Gaphalsarna jag skrev om är oerhört snabba att medvetet vantolka och därefter peka ut ärliga meningsmotståndare som bigotta eller rent av ondskefulla. Detta är en strategi som lyckats mer än väl. Minsta försök att ställa krav på någon människa i något sammanhang leder till att du blir utpekad som elak.

Det finns så många exempel på bisarra saker som sker i Sverige. Att det inte bara handlar om rena gaphalsar utan faktiskt personer med en ondsint agenda tycks mig uppenbart. I februari 2016 kom moderaterna med det revolutionerande förslaget att personer som vistas illegalt i landet efter att de nekats asyl inte ska få försörjningsstöd. Detta trots att samma parti aktivt under lång tid medverkat till att denna fullständiga självklarhet inte redan gällde. Och vad fick dem att inte tidigare föreslå denna uppenbara självklarhet? Vi vet nog alla det. De var rädda att bli utpekade som rasister. Men i ärlighetens namn är det ju bisarrt att ge försörjningsstöd till de som vistas i landet illegalt. Ungefär lika bisarrt som att en människa som kommer till Sverige med barn har rätt att få retroaktivt barnbidrag i flera år.

Att sådana saker är absurda vet naturligtvis de allra flesta medborgarna i Sverige. Men ingen har vågat säga det eftersom denna högljudda minoritet har agerat moraliska poliser och hängt ut den som, på detta sätt, påtalar att svenska myndigheter och makthavare är naiva idioter och att kejsaren är naken. Denna hållning har under lång tid tystat all sund debatt. Då måste man ju undra över agendan bakom. Det kan väl inte bara vara så att denna minoritet är obegåvade. De utgörs ju till stor del av erkända journalister och ledarsidor. Så vad har de för agenda? Varför –för att använda deras egen vokabulär – fiskar dessa människor i så grumligt vatten? Det är dags att vi får reda på det.